Yritykset, jotka ennakoivasti noudattavat EU:n tekoälyasetusta eivät pelkästään täytä EU:n asettamia vaatikuksia ja standardeja, vaan ne avaavat myös uusia liiketoiminta- ja rahoitusmahdollisuuksia jopa Euroopan ulkopuolella, toteaa Sulkunen.
FAIR osallistui syyskuussa Tallinnassa ja Turussa järjestettyihin New Nordics AI Week -tapahtumiin, joissa Finnish AI Regionin (FAIR) projektipäällikkö Solja Sulkunen kävi keskusteluja digitalisaatiosta ja terveysalan tulevaisuudesta.
Tallinnan tapahtumassa keskiöön nousi EU:n tekoälyasetus (AI Act), joka luo sääntelykehyksen tekoälyn käytölle eri toimialoilla. Keskusteluissa olivat mukana Viron ministeriön edustajat, tutkijat, startupit ja suuryritykset, jotka pohtivat tekoälyasetuksen vaikutuksia käytännön tasolla.
Sulkunen korosti EU:n tekoälyasetuksen keskeistä merkitystä liiketoiminnalle, erityisesti yrityksille, jotka pyrkivät vastuulliseen tekoälyn käyttöön. Hänen mukaansa asetus takaa, että tekoälyjärjestelmät ovat eettisesti ja turvallisesti hallittuja, ja sitä sovelletaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
– Yritykset, jotka ennakoivat asetuksen vaatimuksia ja dokumentoivat tekoälyn käyttöään alusta asti, eivät pelkästään täytä EU-standardit, vaan myös avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja rahoituskanavia, sekä Euroopassa että sen ulkopuolella, Sulkunen toteaa.
Sulkunen näkee EU:n tekoälyasetuksen mullistavan koko toimintakentän. Asetuksen ensimmäinen vaihe astui voimaan elokuussa 2024, ja lisää sääntelyä on odotettavissa. Tämä uraauurtava asetus varmistaa, että tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia, läpinäkyviä ja eettisesti kestäviä.
Jos haluat syventää tietämystäsi EU:n tekoälyasetuksesta ja sen vaikutuksista pk-yrityksiin, tutustu EU-juridiikan asiantuntijamme Juuli Venkulan artikkeliin: “Mitä pk-yritysten tulee tietää EU:n tekoälyasetuksesta: keskeiset vastuut ja velvoitteet.”
Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts