Suomalais-tanskalaiselta yhteishankkeelta työkalu selittämään EU:n tekoälysäädöstä vuoden 2024 loppuun mennessä

Suomalaiset ja tanskalaiset julkiset sekä yksityiset toimijat tuottavat sähköisiä työkaluja, joiden on tarkoitus selittää EU:n tekoälyä koskevaa lainsäädäntöä . Ensimmäisten englanninkielisten työkalujen odotetaan ilmestyvän jo tämän vuoden aikana.

EU stars on a micro chip and behind you can see some shapes of people working behind computer. Also EU and FAIR logos.
Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran johtama tuore hanke julkaisee tänä vuonna työkaluja EU:n tekoälylainsäädäntöä selittämään. Työkalut toimittaa Lean Entries regtech-alustansa Entriesin kautta, ja ne julkaistaan englanniksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

Suomalaisista ja tanskalaisista julkisista sekä yksityisistä toimijoista koostuva yhteishanke kokee, että aikomuksissaan hyvät EU:n lakiuudistukset muun muassa digitaalisten tuotteiden, datan käytön sekä tekoälyn sääntelyn saralla voivat hankaloittaa yritysten toimintaa, ja pahimmassa tapauksessa jopa lamauttaa kehityksen.

– Näemme tässä yhteishankkeessa ja Entries-regtechissä mahdollisuuden demokratisoida sääntelyä ja tuoda suuryritysten kyvykkyys pk-yritysten ulottuville. Markkina ei odota, että kaikki oppivat kantapään kautta, pohtii Teknologiateollisuuden data- ja tekoälyjohtaja Ville Peltola hankkeen tiedotteessa.

Tavallaan hyvää tarkoittanut kokoelma lakipykäliä ja säädöksiä on alkanut muistuttamaan Disneyn omistaman Marvelin elokuvauniverumia multiversumeineen, jonka erilaisten viittausten seuraaminen vaatii paitsi sitoutumista myös todellista fanittamista ja rakkautta sitä kohtaan.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja Teknologiateollisuuden lisäksi hankkeessa ovat mukana Healthtech Finland, Danish Life Science Cluster, Suomen startup-yhteisö, Finnish AI Region (FAIR) ja HealthHub Finland, konsulttiyritys Lean Entries, Business Finland ja European Digital Innovation Hub (EDIH). 

Valoa tunnelin päässä

Sitran mukaan Regtech (eng. regulatory technology) on sääntely- tai regulaatioteknologia, ja finanssiteknologian yksi alalaji, jonka tarkoituksena on tehostaa finanssilaitosten sääntelynmukaisuutta, mutta teknologiaa voi hyödyntää myös muuhun yleishyödylliseen käytäntöön. Työkalut julkaistaan ainakin aluksi maksuttomina.

FAIR:in Teemu Moilasen mukaan pk-yritykset, ja etenkin startupit, ovat huolissaan kasvavasta sääntelytaakasta. Moilanen kertookin asiantuntijoidensa olevan odottavaisin mielin, mitä tulee uuteen työkaluun. Työkalujen merkitys korostuu varsinkin siirtymävaiheen aikana.

– Meillä FAIR:issa on yli 70 asiakasta, joten on tärkeää saada uusia työkaluja, jotta asiantuntijamme voisivat raivata pk-yrityksille tietä EU:n luoman lainsäädäntöviidakon keskellä, hän pohtii. 

FAIR:in EU-juridiikan asiantuntija Juuli Venkula jakaa Moilasen huolen. 

Hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä suomalaiset yritykset kokivat kuormittavaksi etenkin asetuksen epäselvyyden ja sen vaikeasti ennakoitavat vaikutukset. 

– Tämä ei tullut yllätyksenä. Pelkän tekoälyasetuksen 113 artiklan, 180 resitaalin ja 5 liitteen kokonaisuus on raskaslukuinen jopa juristille, joten tukipalveluita ja ohjausta tarvitaan, hän toteaa FAIR:in sivuilla julkaisemassaan kirjoituksessa.

Lisää tietoa aiheesta

Finnish AI Region eli FAIR muodostuu kymmenestä eri partneriorganisaatiosta, jotka tuottavat sen palvelut verkostona. FAIR:issa ovat mukana Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Haaga-Helia ja Metropolia ammattikorkeakoulut, KIRA InnoHub, Tieteen tietotekniikan keskus CSC sekä Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT Digital. 

FAIR tarjoaa yrityksille matalan kynnyksen asiantuntijuutta tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan ja kyberturvallisuuden saralla. Maksuttomia palveluita tarjoava FAIR on aidosti hyödyllinen kumppani, joka pyrkii nopeuttamaan ja laajentamaan tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts