Terveiset Techpoint 2024 -konferenssista Norjan Kristiansandista. Tapahtumassa korostui Euroopan vahvuudet tekoälyn kehityksessä sekä arvopohjainen lähestymistapa tekoälyn suunnittelussa ja johtamisessa.
Techpoint 2024 -konferenssi Norjan Kristiansandissa keräsi yhteen innovaattorit, jotka suuntaavat katseensa tulevaisuuteen, jossa digitaalinen kehitys ja ihmiskeskeiset arvot kulkevat käsi kädessä. Päivän aikana lavalle nousi vaikuttava joukko puhujia teknologiajättiläisistä nouseviin tekoälystartupeihin, visionäärisistä tutkijoista rohkeisiin poliitikkoihin. Tapahtuma tarjosi lupauksen digitaalisesta tulevaisuudesta, joka vaalii inhimillisiä arvoja, edistää tasa-arvoista osallistumista ja tekee tilaa jatkuvalle innovaatiolle.
Kaksi selkeää linjaa arvopohjaiseen tekoälyn hyödyntämiseen nousi esiin: kansallisen tason sitoutuminen ja yritysten rooli tekoälyn eettisen käytön varmistamisessa. FAIRin projektipäällikkö Solja Sulkunen kertoo nyt, miten nämä linjat vievät kehitystä eteenpäin kohti arvojen mukaista tekoälyä.
Norja kulkee rohkeasti kohti digivalmiuden kärkeä tarjoamalla kaikille huippunopeat verkkoyhteydet, kunnioittaen samalla käyttäjien yksityisyyttä ja mahdollistamalla datan tehokkaan hyödyntämisen niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Pääpaino on tiedon jakamisessa ja luottamuksen rakentamisessa. Norjan tavoitteena on luoda avoin ja joustava ekosysteemi, jossa julkinen sektori, yksilöt ja yritykset voivat jakaa ja hyödyntää dataa tehokkaasti ja vastuullisesti. Luottamusta vahvistetaan jatkuvalla vuoropuhelulla ja osallistavalla muutosjohtamisella.
Erityisen kunnianhimoinen tavoite on, että jopa 80 % julkisesta sektorista hyödyntäisi tekoälyä lähitulevaisuudessa. Jotta tämä voi toteutua, on julkisen sektorin digitalisaation edettävä yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa, erityisesti esimerkiksi terveysdatan jakamisessa. Lisäksi yhteisten arvojen merkitys korostuu – ne luovat pohjan pitkäjänteiselle sitoutumiselle ja toimintatapojen yhteensovittamiselle.
Kansallinen sitoutuminen ja tuki ovat keskeisiä tekijöitä innovaation vauhdittamisessa. On kuitenkin yhtä tärkeää, että myös ratkaisuntarjoajat sitoutuvat käyttämään tekoälyä hyvään tarkoitukseen sekä toimivat avoimesti ja osallistavasti. Monet peruspalveluiden suunnittelumenetelmät ovat sovellettavissa myös tässä yhteydessä. Alla on suosituksia yrityksille, jotka haluavat sisällyttää arvopohjaisen lähestymistavan toimintaansa:
Asettamalla korkeita tavoitteita ja omaksumalla yhteistyön sekä arvopohjaisen lähestymistavan tekoälyn kehittämisessä ja hyödyntämisessä, Eurooppa on valmis ottamaan johtavan roolin digitaalisessa aikakaudessa. Jos haluat olla osa digitalisaation aaltoa Euroopassa, keskustella lisää tekoälyn mahdollisuuksista sekä ryhtyä konkreettisiin toimiin sen käyttöönotossa, niin älä epäröi ottaa yhteyttä meihin täällä FAIR:issa.
Finnish AI Region eli FAIR tarjoaa laajan valikoiman erilaisia palveluita, jotka auttavat pieniä ja keskikokoisia yrityksiä kehittämään arvopohjaisia tekoälytuotteita. Tutustu palveluihin verkkosivuillamme. Voit ottaa yhteyttä palveluntuottajiimme sivuilla olevan lomakkeen kautta.
Solja Sulkunen,
Projektipäällikkö
Finnish AI Region
Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts