FAIR tukee jo lähes kahtasataa suomalaisyritystä – koulutuksilla ja konsultoinnilla vahvistetaan kotimaisten yritysten kilpailukykyä

Kymmenen organisaation muodostama Finnish AI Region (FAIR) on noussut kahdessa vuodessa merkittäväksi teknologia-alan tukijaksi. Jo lähes 200 suomalaista pk-yritystä hyödyntää innovaatiohubin maksuttomia asiantuntijapalveluita tekoälyn, laajennetun todellisuuden ja kyberturvallisuuden saralla.

Mies katsoo osakekursseja ja juhlii innostuneesti

16.12.2024

Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Innovaatiohubi Finnish AI Region (FAIR) on kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana merkittäväksi tukipilariksi kotimaan yrityskentällä. Konsortion matalan kynnyksen asiantuntijapalveluita tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan, rahoitushaun ja kyberturvallisuuden saralla hyödyntää jo lähes kaksisataa suomalaista pk-yritystä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun viestinnän asiantuntija Martti Asikainen luotsaa suomalaiskonsortion markkinointi- ja viestintätiimiä yhdessä yliopettaja Teemu Moilasen kanssa. Asikaisen mukaan innovaatiohubin tunnettuus on kasvanut tasaisesti asiakkaiden mukana. Samaan aikaan myös kysyntä vastaaville palveluille on lisääntynyt.

– Pyrimme toiminnassamme konkreettisuuteen. Lähtökohtanamme on alusta saakka ollut, että yritykset saavat maailmanluokan asiantuntemusta tavalla, jossa yhdistyy akateemisen maailman uusin tieto ja yritysten käytännön tarpeet aina ketteristä kokeiluista monimutkaisiin laskentoihin, hän kertoo innostuneesti.

FAIR:in asiakasmäärä osoittaa, että palveluille on selvästi kysyntää. Asikainen kertoo palvelukatalogin päivittyneen taannoin ja vinkkaa, että siihen voi tutustua verkkosivuilla. Uusimpina palvelumuotoina mukaan ovat tulleet koulutukset ja partneriohjelmat, joilla vahvistetaan kotimaisten yritysten osaamista ja valmiuksia uusien teknologioiden saralla.

Roomaa ei rakennettu päivässä

Kymmenen eri organisaation palveluiden ja toimintakulttuurien yhteensovittaminen ottaa aikansa. Hitaasta startistaan huolimatta FAIR:in on kuitenkin sementoinut paikkansa kotimaan tekoälykentällä. FAIR:in ekosysteemistä vastaava Aalto-yliopiston Jussi Rantsi kertoo olevansa tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Lähtökohtanamme on ollut yhdistää eri toimijoiden palvelut yrityskentällä olevaan tarpeeseen ja palveluntarjontaan. Mielestäni olemme onnistuneet tässä suhteellisen hyvin. Samalla olemme verkostoituneet myös muiden kotimaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa, hän pohtii.

Rantsin mukaan muutoksen kiihdyttämineen vaatii tukea. Kotimaisista yrityksistä noin 93 prosenttia on pk-yrityksiä, eli alle 250 henkilön yrityksiä, ja on epärealistista edellyttää niiden integroivan uudet teknologiat liiketoimintaan ilman ulkopuolista apua. Kyse on pitkäjänteisestä ja tulevaisuuteen tähtäävästä työstä, joka parantaa koko Suomen kilpailukykyä.

FAIR:in ekosysteemi on luonut pohjan kestävälle tekoälyvetoiselle kasvulle yhdistämällä suomalaisyritykset, tutkimuslaitokset ja kansainväliset verkostot. Toimilla varmistetaan, että myös pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät käsiksi menestymiseen tarvittaviin työkaluihin ja osaamiseen, jotka saattaisivat muutoin olla niiden ulottumattomissa.

Mikä ihmeen Finnish AI Region?

Finnish AI Region tarjoaa yrityksille matalan kynnyksen asiantuntijuutta tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan, rahoitushaun ja kyberturvallisuuden saralla. Sen palvelut ovat maksuttomia ja toiminta perustuu ajatukseen aidosti hyödyllisestä kumppanuudesta, jossa FAIR nopeuttaa ja laajentaa tekoälyn käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

FAIR muodostuu kymmenestä eri partneriorganisaatiosta, jotka tuottavat sen palvelut verkostona. Mukana ovat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Haaga-Helia ja Metropolia ammattikorkeakoulut, KIRAHub, Tieteen tietotekniikan keskus CSC sekä Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT Digital.

FAIR:in affiliate-partneri on Enter Espoo. Muita yhteistyökumppaneita ovat ABB, Arcada ammattikorkeakoulu, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Microsoft, Siemens Healthineerin Varian Finland ja Uudenmaan liitto. Toimintaa rahoittaa Euroopan unioni yhdessä Business Finlandin ja Helsingin Innovaatiorahaston kanssa. 

White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Medialle