Barcelonassa järjestetty Smart City Expo World Congress (SCEWC) keskittyi teemaan ”Live Better” eli parempi elämä, korostaen ilmastonkestävyyttä ja kestävää kehitystä kaupunkiympäristöissä uusimpien teknologioiden avulla. Lue lisää kongressin ajankohtaisista aiheista, tekoälyn roolista ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja vihreässä kaupunkimuutoksessa.
17.12.2024, Anna Lunden
Marraskuussa Barcelonassa järjestetty Smart City Expo World Congress (SCEWC) korosti teemaa ”Live Better,” painottaen kestävyyttä ja resilienssiä kaupunkiympäristöissä. Teema oli erityisen ajankohtainen, sillä vain muutamaa viikkoa aiemmin Valencian alue oli kärsinyt tuhoisista salamavyöryistä, jotka johtuivat DANA-ilmiöstä. Nämä tulvat aiheuttivat yli 200 kuolonuhria ja laajoja vahinkoja infrastruktuurille.
Tapahtumassa keskustelut keskittyivät älykaupunkien ja innovaatioiden rooliin turvallisempien ja kestävämpien kaupunkiympäristöjen luomisessa. Keskeisiä teemoja olivat vihreä kaupunkimuutos, tekoälyyn perustuva ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä teknologiat, jotka optimoivat kaupunkipalveluita samalla vähentäen ympäristövaikutuksia.
FAIR osallistui tapahtumaan tutkiakseen tekoälyn käyttöä rakentamisessa ja kestävän kaupunkisuunnittelun tukena sekä verkostoituakseen laajan eurooppalaisten innovaatiokeskittymien ja tekoälypohjaisten yritysten kansainvälisen verkoston kanssa. Samalla se edisti kaupunkien roolia innovaatioiden testialustoina.
– Meidän tavoitteemme on laajentaa ja nopeuttaa tekoälyn käyttöönottoa pk-yrityksissä ja siten kehittää yhteiskunnallista tekoälyosaamista. Haluamme parantaa yritysten kilpailukykyä sekä Suomessa että kansainvälisillä markkinoilla. Smart City Expo on erinomainen tilaisuus laajaan verkostoitumiseen, sanoo FAIRin projektipäällikkö Solja Sulkunen.
FAIR osallistui kongressiin yhdessä Business Helsingin kanssa, joka edusti pohjoismaisia pääkaupunkeja Tukholman ja Oslon rinnalla Nordic Capitals -paviljongissa. Kaupungistumisen kiihtyessä ja kaupunkien merkittävän päästöosuuden myötä tapahtumassa nousi esiin tärkeä kysymys: mitä kaupunkien tulisi tehdä edistääkseen kestävää kehitystä?
Nordic ja Baltics -paviljongissa korostettiin, miten luottamus pohjoismaisiin kaupunkeihin kestävyyden edelläkävijöinä tuo mukanaan sekä vastuuta että tarpeen yhteisille tavoitteille, sääntelylle ja viitekehyksille erityisesti vihreän talouden edistämisessä. Keskusteluissa pohdittiin myös, kuinka kaupunkien asukkaat ja yhteisöt voidaan osallistaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen – ratkaisut, joilla on laaja kansalaisten tuki, ovat usein vaikuttavimpia ja kestävimpiä.
Yksi merkittävistä esitellyistä aloitteista oli Helsingin Testbed-ohjelma, jossa yritykset, mukaan lukien FAIRin asiakkaat, testaavat uusia innovaatioita todellisissa ympäristöissä loppukäyttäjien kanssa. Helsinki pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä kaupunkien, asukkaiden ja yritysten välillä.
Yli kymmenen yrityksen ryhmä pääkaupunkiseudulta osallistui matkaan. Mukana oli myös FAIR:in asiakas Pictue, jonka luoma sovellus mahdollistaa suurten kuva- ja datamäärien keräämisen ja jakamisen älypuhelimen avulla sekunneissa. Tämä parantaa merkittävästi työnkulun tehokkuutta tekoälyn avulla.
”Expo oli erinomainen tilaisuus verkostoitua eurooppalaisten kaupunkien ja yritysten kanssa, oppia heidän käytännöistään ja löytää tulevia yhteistyökumppaneita sekä markkinamahdollisuuksia. Suomen delegaatio ja hyvin järjestetty ohjelma tekivät matkasta poikkeuksellisen”, kertoi Pictuen toimitusjohtaja Ville Hyvärinen.
Business Helsingin innovaatiotiimin mukana olleet yritykset esittelivät ratkaisuja kiertotalouden rakentamiseen, energiatehokkuuteen ja älykkääseen liikkumiseen. Business Helsingin yrityspalveluiden johtaja Paula Miettinen kuvaili expoa yrityksille arvokkaaksi:
– Smart City Expo tarjosi yrityksille mahdollisuuden verkostoitua kestävän kehityksen asiantuntijoiden kanssa ja esitellä ratkaisujaan kansainvälisille markkinoille. Kaupunki tuki yrityksiä tarjoamalla pitchausmahdollisuuksia ja auttoi heitä luomaan yhteyksiä keskeisiin sidosryhmiin, hän toteaa.
Deep Tech -lavalla paneelikeskusteluissa tarkasteltiin tekoälypohjaisten ratkaisujen roolia kestävien kaupunkien rakentamisessa. Esimerkkeinä mainittiin tekoälytyökalut, jotka havaitsevat poikkeavat vedenkorkeudet reaaliajassa, auttaen kaupunkeja ehkäisemään tulvia ja parantamaan ilmastonkestävyyttä.
Keskustelu syventyi myös tekoälyn mahdollistamiin terveydenhuollon edistysaskeliin. Mukana lääketeknologiaa käsittelevässä keskustelupaneelissa oli muun muassa Jack Parker, joka on FAIR:in asiakkaanakin tunnetuksi tulleen AIATELLAn toimitusjohtaja ja toinen perustaja. AIATELLA on erikoistunut lääketieteellisen kuvantamisen analyysin automatisointiin tekoälyllä. Parker korosti läpinäkyvyyden ja mukautuvuuden merkitystä:
– Opimme kokeilemalla ja tekemällä virheitä. Tekoälyratkaisut ovat aina kontekstisidonnaisia – mikä toimii Suomessa, ei välttämättä toimi muualla, hän pohti puheenvuorossaan.
Parker painotti, että vaikka tekoälyllä on valtava potentiaali, sääntely ja testaus ovat ratkaisevan tärkeitä sen turvallisen ja tehokkaan käyttöönoton varmistamiseksi tosielämän sovelluksissa.
Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts