Turussa toukokuun alussa järjestetty Digi360-tapahtuma tarjosi hienon mahdollisuuden kokoontua eri alojen asiantuntijoiden ja yritysten kanssa pohtimaan, miten digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaamme – kaikista kulmista katsottuna, täyden 360 asteen verran.
Martti Asikainen, Anna Lunden 14.5.2025
Turun Logomossa järjestettiin keskiviikkona 7.5. Robocoast EDIH:n isännöimä Digi360-tapahtuma, joka kokosi yhteen laajan joukon digitalisaation asiantuntijoita. Päivän aikana pohdittiin digitalisaation yhteiskunnallisia vaikutuksia monesta eri näkökulmasta. Tapahtuman avasi Robocoast EDIH:n Mikko Puputti, joka on rakentanut jo pitkään ekosysteemejä tuoden digitalisaation konkreettisesti yritysten käyttöön.
Digitalisaation vaikutusta väestön muodostumiseen pohti Turun kaupungin strategiajohtaja Timo Aro. Aro toi esille miten digitalisaatio muokkaa asumista, koulutusta ja työn rakenteita – samaan aikaan sekä hajauttaen että keskittäen niitä. Digitalisaation lisäksi väestön maantieteellisiin keskittymiin vaikuttaa myös maahanmuutto, tietotyön vahva rooli yhteiskunnassa sekä väestön ikäjakauma – jopa 4/5 Suomen sisäisistä muuttajista on alle 35-vuotiaita. Millaisia töitä siis tulevaisuus tarjoaa, tulee vaikuttamaan vahvasti siihen, mihin ihmiset haluavat myös sijoittua nuoruusvuosiensa jälkeen. Tuleeko esimerkiksi valtion yrittää vaikuttaa muutto- ja työelämäntrendeihin, on suuri kysymys tämän hetkisten yhteiskunnallisen päätösten keskuudessa.
Kyberturvallisuuden näkökulma nousi keskiöön Jyväskylän yliopiston tutkimusjohtaja, evp-eversti Martti Lehdon puheenvuorossa. Lehto muistutti yhteisestä vastuustamme digitaaliyhteiskunnan riskien hallinnassa – mitä enemmän otamme käyttöön digitaalisia malleja, sitä enemmän myös kyberuhat ja inhimilliset virheet lisääntyvät. Maailmassa on tällä hetkellä 50 miljardia laitetta yhdistettynä verkkoon ja määrä tulee tuplaantumaan vuoteen 2030 mennessä. Lehto haastoikin kuulijoita pohtimaan kriittisesti omaa teknologian käyttöään – noin 90% prosenttia kyberhyökkäyksistä voidaan aina johtaa inhimillisiin virheisiin ja väärinkäyttöihin.
Iltapäivällä Renessain perustaja ja Chief AI Officer Eija-Leena Koponen käsitteli tekoälyn nopeaa kehitystä ja sen haasteita. Koponen korosti, että pelkkä algoritmi ei ratkaise ongelmia, vaan tarvitaan dataa, digitaalisia työkaluja ja järkeviä käyttötapauksia.
Probot Oy:n toimitusjohtaja Matti Tikanmäki puolestaan tarkasteli robotiikan ja tekoälyn vaikutuksia työelämässä sekä ihmisen ja koneen välisen yhteistyön kehitystä. Tikanmäen mukaan ei ole syytä pelätä robottien nopeaa yleistymistä, sillä ne voivat toimia vastauksena moniin eri tulevaisuuden haasteisiin, kuten ikääntyvän väestön tukemiseen. Tikanmäki kehottikin näkemään robotiikan ikään kuin siltana digitaalisen ja fyysisen maailman välillä.
Päivän ohjelmaan kuului myös kiitelty Open Mic -osuus, jossa puhujat tiivistivät ideansa ja visionsa kolmen minuutin puheenvuoroihin. Uusia innovaatioita kuultiin monilta eri aloilta, jotka tähtäsivät kehittämään yhteiskuntaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi tapahtumassa oli tarjolla asiantuntijaklinikkoja ja verkostoitumismahdollisuuksia pitkälle iltaan asti.
Myös Finnish AI Region (FAIR) osallistui keskusteluun tekoälyn yhteiskunnallisesta roolista ja yritysten digitaalisesta matkasta, ja esitteli yhdessä muiden EDIH:ien kanssa päälavalla toimintaansa ja yrityksiä tukevia tekoälypalveluita. FAIR:n projekti- ja viestintäasiantuntijan Anna Lundénin mukaan tapahtuma tarjosi monipuolisen kattauksen näkökulmia digitalisaation tulevaisuudesta, haasteista ja mahdollisuuksista, ja hän iloitsi, miten jälleen kerran tekoäly herätti paljon kiinnostusta.
– Oli hienoa päästä osaksi tapahtumaa, missä pohdittiin erittäin monipuolisesti kiinnostavien puheenvuorojen kautta digitalisaation vaikutuksia yhteiskunnassamme, niin hyvässä kuin pahassa. FAIR:in palvelut herättivät paljon mielenkiintoa yritysten keskuudessa ja tapahtuma tarjosi erinomaiset puitteet hyville keskusteluille ja EDIH:ien toiminnan markkinoinnille – suurkiitos siis Robocoastille, summasi Lundén tapahtuman jälkeen.
Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts