EU julkaisi yleiskäyttöiset tekoälyn käytännesäännöt tekijänoikeuksien suojaksi ja läpinäkyvyyden parantamiseksi

Euroopan unioni loi vapaaehtoisen viitekehyksen yrityksille, kun maailman ensimmäisen kattavan tekoälylain täytäntöönpano lähestyy.

Background image with media screen Diagrams and graphs. In the b

Teksti: Martti Asikainen, 14.7.2025.

Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Euroopan unioni on julkaissut kattavat käytännesäännöt, joiden tavoitteena on auttaa tekoälyalan yrityksiä sopeutumaan unionin uraauurtavaan tekoälysäädökseen. Ohjeistus keskittyy erityisesti tekijänoikeuksien suojaamiseen ja tekoälyn kehittämisen avoimuuteen.

Käytännesäännöt julkaistiin 10. heinäkuuta 2025, ja ne merkitsevät merkittävää askelta kohti maailman ensimmäisen kattavan tekoälysääntelyn toimeenpanoa. Vapaaehtoinen viitekehys käsittelee kolmea keskeistä aluetta, jotka ovat herättäneet kiivasta keskustelua teknologiayritysten ja oikeudenhaltijoiden välillä: avoimuusvaatimuksia, tekijänoikeuksien suojatoimia ja turvallisuusprotokollia kehittyneimmille tekoälyjärjestelmille.

Kolmen pilarin lähestymistapa

Käytännesäännöt auttavat teollisuutta noudattamaan tekoälysäädöksen velvoitteita yleiskäyttöisten tekoälymallien turvallisuuden, avoimuuden ja tekijänoikeuksien osalta. Ohjeistus koostuu kolmesta erillisestä luvusta, jotka käsittelevät kutakin teemaa erikseen.

Avoimuutta ja tekijänoikeuksia käsittelevät luvut tarjoavat kaikille yleiskäyttöisten tekoälymallien tarjoajille keinon osoittaa noudattavansa tekoälysäädöksen 53 artiklan vaatimuksia. Turvallisuutta koskeva luku puolestaan liittyy vain pieneen joukkoon edistyneimpiä malleja tarjoavia tahoja, jotka kuuluvat säädöksen 55 artiklassa määriteltyjen järjestelmäriskillisten mallien velvoitteiden piiriin.

Tämä porrastettu järjestelmä heijastaa EU:n näkemystä siitä, etteivät kaikki tekoälyjärjestelmät aiheuta samanlaista riskiä. Tiukimmat vaatimukset kohdistuvat tehokkaimpiin malleihin, jotka voivat aiheuttaa laajamittaista haittaa.

Vapaaehtoinen viitekehys odottaa arviointia

Yleiskäyttöisten tekoälymallien käytännesäännöt muodostavat vapaaehtoisen työkalun, jonka riippumattomat asiantuntijat ovat laatineet monisidosryhmäprosessissa. Sen tarkoituksena on tukea teollisuutta säädöksen mukaisten velvoitteiden täyttämisessä.

Seuraavien viikkojen aikana jäsenvaltiot ja komissio arvioivat ohjeistuksen riittävyyttä. Lisäksi käytännesääntöjä täydennetään komission ohjeistuksella yleiskäyttöisten tekoälymallien keskeisistä käsitteistä, joka julkaistaan vielä heinäkuun aikana.

Viitekehyksen vapaaehtoinen luonne tarkoittaa, että yritysten on punnittava sen noudattamisen hyödyt suhteessa mahdollisiin kilpailullisiin vaikutuksiin, samalla kun sääntelijät arvioivat, onko teollisuusvetoinen lähestymistapa riittävä.

Laajemmat vaikutukset globaaliin tekoälyhallintaan

EU:n lähestymistapaa seurataan tarkasti maailmanlaajuisesti, kun hallitukset kamppailevat nopeasti kehittyvän tekoälyteknologian sääntelyn kanssa. Käytännesäännöt toimivat merkittävänä testinä sille, voivatko vapaaehtoiset teollisuusstandardit vastata tehokkaasti yleisön huoliin tekoälyn kehityksestä.

Julkaisu ajoittuu ratkaisevaan hetkeen tekoälyteollisuudelle, kun yritykset kohtaavat kasvavaa tarkastelua koulutusdataan, toimintaperiaatteisiin ja luovien alojen vaikutuksiin liittyen – samalla kun ne kilpailevat yhä tehokkaampien järjestelmien kehittämisessä.

Euroopassa toimiville teknologiayrityksille käytännesäännöt tarjoavat ensimmäisen konkreettisen ohjeistuksen tekoälysäädöksen vaatimusten täyttämiseksi. EU:n lähestymistavan menestys voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten muut lainkäyttöalueet suhtautuvat tekoälysääntelyyn ja voi asettaa maailmanlaajuisia standardeja teollisuudenalalle, joka on tähän asti toiminut suurelta osin ilman kattavaa valvontaa.

Jäsenvaltioiden ja komission arviointi tulevien viikkojen aikana ratkaisee, ovatko lisätoimenpiteet tarpeen tekijänoikeudenhaltijoiden ja yleisen turvallisuuden riittävän suojan varmistamiseksi nopeasti kehittyvässä tekoälymaisemassa.

White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts