Yhdysvaltalainen tekoälyjätti Groq perustaa ensimmäisen eurooppalaisen datakeskuksensa Helsinkiin

Kalifornialainen Groq valitsi Suomen ensimmäisen eurooppalaisen datakeskuksensa sijainnaksi. Ratkaisu vahvistaa Helsingin asemaa kansainvälisessä tekoälykilpailussa ja saattaa houkutella lisää teknologiasijoituksia Suomeen.

Two people in front of the data center unit.

Teksti: Martti Asikainen, 14.7.2025.

Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Yhdysvaltalainen tekoälysirujen valmistaja Groq on ilmoittanut perustavansa ensimmäisen eurooppalaisen datakeskuksensa Helsinkiin. Kalifornialaisyhtiön strateginen ratkaisu vahvistaa Suomen asemaa eurooppalaisena tekoälyinfrastruktuurin keskuksena.

Mountain View’ssa toimiva Groq sijoittaa Equinixin Helsinki-kampukselle datakeskuksen, joka tuo yhtiön tekoälyn päättelypalvelut lähemmäksi eurooppalaisia yrityksiä. Investointi on merkittävä virstanpylväs yhtiön maailmanlaajuisissa kasvusuunnitelmissa.

Suomen valinta ei ole sattumaa. Maan runsaat uusiutuvan energian resurssit, luonnollinen jäähdytys ja vakaa sähköverkko tekevät siitä ihanteellisen paikan kestävälle datakeskustoiminnalle.

– Suomi on erinomainen valinta kestävälle infrastruktuurille, sanoo Equinixin Pohjoismaiden johtaja Regina Donato Dahlström. Helsingin datakeskus mahdollistaa tekoälyn päättelytyöskentelyn kokonaan eurooppalaisten rajojen sisällä, mikä vastaa yritysten ja sääntelijöiden kasvaviin tietosuvereniteetti-vaatimuksiin.

Ratkaisu on linjassa EU:n aloitteiden kanssa, joilla pyritään vahvistamaan eurooppalaista tekoälyinfrastruktuuria ja vähentämään riippuvuutta yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista pilvipalveluista.

Kilpailuetu nopeudessa ja tehokkuudessa

Groq on erikoistunut Language Processing Unit -siruihin (LPU), jotka on suunniteltu tekoälyn päättelyä varten. Yhtiön mukaan sirut kuluttavat noin kolmanneksen perinteisten grafiikkaprosessorien tehosta ja tarjoavat huomattavia nopeusetuja.

– Asiakkaamme saavat mahdollisimman alhaisen viiveen ja valmiina olevan infrastruktuurin. Tällä tavoin pyrimme avaamaan kehittäjien kunnianhimon nyt, eikä vasta kuukausien päästä, sanoo Groqin toimitusjohtaja Jonathan Ross.

Yhtiön vertikaalinen integraatio mahdollistaa nopeat käyttöönottosyklit – Ross väittää, että laitteisto voidaan saada toimintaan kuudessa kuukaudessa, mikä on merkittävä parannus erikoistuneempiin komponentteihin nojautuviin kilpailijoihin verrattuna.

Groq on jo rakentanut päättelyalustoja useille mantereille: Yhdysvalloissa (Equinix ja DataBank), Kanadassa (Bell) ja Saudi-Arabiassa (Humain). Maailmanlaajuisesti yhtiö käsittelee yli 20 miljoonaa tokenia sekunnissa verkostossaan, ja Helsingin datakeskus lisää tätä kapasiteettia.

Yhtiö kilpailee kovassa markkinassa alan jättiläisten kuten Nvidian kanssa. Nvidian GPU-pohjaiset alustat hallitsevat tällä hetkellä sekä koulutus- että päättelytyökuormia. Groqin ASIC-pohjainen alusta on kuitenkin optimoitu erityisesti päättelytehtäviin, mikä lupaa kustannus- ja suorituskykyetuja.

– Päättely on yleensä suurempaa volyymia, mutta pienempää marginaalia, Ross totesi.

Eurooppalainen tekoälybuumi

Groqin ajoitus heijastaa eurooppalaisen tekoälysuvereniteettiliikkeen kasvua. GDPR-inspiroituneiden tietosuojavaatimusten myötä eurooppalaiset organisaatiot etsivät yhä enemmän suvereeneja tekoälyratkaisuja. Helsingin lanseeraus vastaa suoraan tähän kysyntään ja asemoi Pohjoismaiden alueen tekoälyinfrastruktuurin kärkikohteeksi.

Groqin ensimmäisen eurooppalaisen datakeskuksen isännöiminen nostaa Suomen kartalle keskeisenä tekoälyinfrastruktuurin solmukohtana Euroopassa. Se vahvistaa maan mainetta teknologisesti kehittyneenä ja innovaatioystävällisenä valtiona, mikä saattaa houkutella lisää tekoäly- ja syväteknologia-investointeja.

Huolimatta merkittävistä sijoittajista kuten Samsung, Cisco, BlackRock ja Type One Ventures, tekoälysirujen kenttä pysyy erittäin kilpailullisena. Keskeiset toimijat kuten AMD, Broadcom, Marvell, Cerebras ja SambaNova kamppailevat markkinaosuuksista nopeasti kehittyvällä sektorilla.

Groqin jatkuva menestys riippuu sen kyvystä houkutella yritysasiakkaita, skaalata LPU-laitteistotuotantoa ja haastaa vakiintuneet markkinajohtajat tehokkaasti.

Strategiset vaikutukset

Jos Groq onnistuu muuttamaan toiminnallisen tehokkuutensa ja energiaedut konkreettisiksi liiketoimintatuloksiksi, yhtiö saattaa vakiinnuttaa merkittävän aseman Euroopan kehittyvässä tekoälymaisemassa. Helsingin datakeskus toimii sekä strategisena sillanpääasemana että todistuksena alueellisen tekoälyinfrastruktuurin kasvavasta merkityksestä yhä tietoisemmassa maailmassa.

  • Viive ja suvereniteetti: Alueellinen päättelylaskenta käsittelee EU:n tietosuojalakeja ja vastaa loppukäyttäjien suorituskykyvaatimuksiin.
  • Kestävyys: Pohjoismainen ympäristö tukee ympäristövastuullista infrastruktuurin kasvua ja vastaa yritysten kestävyystavoitteisiin.
  • Markkinahäiriö: Tämä laajentuminen haastaa globaaleja markkinajohtajia keskittymällä erityisesti päättelyyn koulutustyökuormien sijaan.
White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts