Mitä itärajallamme ajatellaan kyberturvallisuudesta? Suomen EDIH:it edustivat yhdessä SOHJO:ssa

Suomen kaikki EDIH:it (Euopean Innovation Hub) osallistuivat SOHJO 2025 -tapahtumaan, joka toi yhteen ICT-sektorin asiantuntijat, luovat alat ja aluekehittäjät. Tapahtumassa keskityttiin Suomen EDIH:eille tärkeään aiheeseen: kyberturvallisuuden parantamiseen ja verkostoitumismahdollisuuksiin turvallisuuteen liittyvien palveluiden saralla.

Anna Lundén  28.3.2025

Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Suomen neljä EDIH-hubia (FAIR EDIH, Location Innovation Hub, HealthHub Finland EDIH ja Robocoast EDIH) yhdistivät voimansa ja suuntasivat Itä-Suomeen laajentaakseen innovaatiohubien verkostoja ja yhteyksiä myös itäisen Suomen alueelle. 

Tapahtuma oli erinomainen tilaisuus EDIH-hubien asiantuntijoille ja alueen toimijoille verkostoitua ja jakaa tietoa liiketoiminnan ja turvallisuuden kehittämisestä uusien digitaalisten ratkaisujen avulla Itä-Suomeen, joka on täynnä kasvupotentiaalia, erityisesti turvallisuuskysymysten ja kyberturvallisuuden osalta. 

EDIH:ien tavoitteena on auttaa alueen yrityksiä ottamaan käyttöön uusia digitaalisia ratkaisuja, ja SOHJO:n kaltaiset tapahtumat mahdollistavat käytännönläheisten vinkkien ja ideoiden jakamisen.

Vinkkejä kyberturvallisuuden parantamiseen – EDIH:ien side event toi yhteen turvallisuusalan asiantuntijat

Osana SOHJO:n virallista ohjelmaa EDIH:it järjestivät kyberturvallisuuteen liittyvän ”Vinkkejä kyberturvallisuuden parantamiseen” -tapahtuman Ravintola Torerossa Joensuussa. Tilaisuuteen osallistui asiantuntijoita turvallisuus- ja Joensuun kaupungin turvallisuusalan asiantuntijoita.

Joensuun kaupungin turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen kertoi kaupungin valmiusfoorumin toiminnasta ja siitä, kuinka kyberturvallisuus on tullut yhteiseksi asiaksi. Leinonen painotti, että kyberturvallisuus ei ole enää pelkästään IT-asiantuntijoiden huolehdittavaksi jäävä aihe, vaan sen eteen on tehtävä työtä laajasti kaikilla sektoreilla – myös yritykset on saatava mukaan pohtimaan turvallisuuskysymyksiä, sillä yksityiset palveluntarjoajat ovat avainasemassa silloin, kun julkisen puolen tarjonta ei enää riitä. Kyberturvallisuus tulee sisällyttää kaikkiin liiketoiminta- ja kehittämistoimintoihin.

Ville Leinonen Joensuun kaupungilta avasi EDIH:ien tapahtuman.

Digital Defence Ecosystemin vetäjä Jarmo Puputti korosti avoimuuden tärkeyttä ekosysteemeissä ja luottamuksen syntyvän yhteistyön kautta. Turvallisuus- ja puolustuskysymykset ovat nykyisin kaikkien asia, mikä näkyy esimerkiksi siviliteknologian ja puolustusteknologian välisen rajan katoamisessa. Puputti korosti kansainvälistymisen merkitystä ja tiedon jakamisen roolia ekosysteemeissä, jotta yritykset voivat kehittää yhteistyötä ja jakaa tietoa tehokkaasti turvallisuuskysymysten parissa.

Tapahtuma tarjosi myös tilaisuuden kuulla ajankohtaisia näkökulmia EDIH:eiltä siitä, miten kyberturvallisuutta voidaan parantaa niin kunnallisesti kuin yksityisesti.

Anniina Lundvall haastatteli EDIH:ien side-eventissä Jarmo Puputtia Digital Defence Ecosystemistä.

”Eurooppalaisten Digitaalisten Innovaatiohubien toiminta on useimmille vielä tuntematonta, ja niistä on helpoin kertoa yrityksille kasvotusten. Siksi SOHJO:n kaltaiset tilaisuudet oheistapahtumineen ovat oivallisia mahdollisuuksia kertoa eteenpäin EU:n rahoittamien ja yrityksille maksuttomien palveluiden tarjonnasta Suomessa”, pohti Essi Vanha-Viitakoski Robocoast EDIHistä tapahtuman aikana.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi pohti puheenvuorossaan kohtaamisen ja avoimuuden merkitystä teknologian murroksen kynnyksellä myös yritysmaailmassa.

Turvallisuuskysymykset vaativat aktiivista ennakointia

SOHJO 2025 -päätapahtuma toi yhteen alueen yrityksiä, asiantuntijoita ja päättäjiä, joiden tavoitteena on edistää älykästä ja kestävää kehitystä ja luoda uusia innovaatioita koko Suomessa. Puhujat, kuten Meeri Koutaniemi ja Kim Väisänen, muistuttivat osallistujia kohtaamisen tärkeydestä ja epäonnistumisen opeista yritysmaailmassa.

Tapahtumassa käsiteltiin myös kyberrikollisuutta ja sen kehittyviä uhkia, kuten tekoälyllä mahdollistettuja rahoituspetoksia, joita Michael Roberts, kyberrikostutkija Singforcesta, käsitteli puheessaan. Lisäksi puhuttiin oppimisen murroksesta tekoälyn vallatessa yhä enemmän tilaa oppimisen menetelmissä, kuten Ulla-Maaria Koivulan esityksessä Piilaaksosta Karjalaan.

SOHJO:ssa nähtiin myös erittäin mielenkiintoinen paneeli, jossa käytiin keskusteluja hybridihyökkäysten ja tietoturvauhkien noususta, erityisesti Itä-Euroopan alueella. Hybridiuhat ulottuvat kyberhyökkäyksiä laajemmalle, vaikuttaen myös yleiseen mielipiteeseen sekä luoden fyysisiä vahinkoja. Asiantuntijat, kuten Michel Roberts (Stingforce), Anett Nume (Kyberturvallisuusasiantuntija, Viro), Jarmo Puputti (Ecosystem Lean Digital Defence Ecosystem), Eero Järvenpää (Lähitapiola) ja Tiina Laisi-Puheloinen (FIBANin toimitusjohtaja) keskustelivat itä-Euroopan kasvavista kyberhyökkäyksistä, joita tapahtuu tilastollisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

Yksityiset yritykset ovat usein ensimmäisiä kohteita, joten niillä on erityinen vastuu kehittää resilienssiään ja kouluttaa henkilöstöään uusia haittoja vastaan. Tärkeää on myös ymmärtää etukäteen, miten reagoida uhkaavissa tilanteissa, sekä vahvistaa medialukutaitoa ja kykyä tunnistaa valeuutisia – myös yritysten tulisi ennakoida haastavia tilanteita, eikä vain reagoida niihin tiukan paikan tullen.

Paneelissa tuotiin esille kyberhyökkäsyten määrän historiallisen korkea määrä ja toistuvuus.

Sohjo teki vaikutuksen monipuolisuudellaan

Yleisesti SOHJO:n keskusteluissa nousi esiin turvallisuuden tärkeys kaikilla sektoreilla, yksityisten yritysten rooli resilienssin kehittämisessä sekä tarve ennakoivaan toimintaan kyberuhkien ja disinformaation estämiseksi.

EDIH:it olivat erityisen iloisia SOHJO:n mielenkiintoisen ja merkityksellisen puhujakattauksen lisäksi mahdollisuudesta keskustella tapahtuman aiheista ja EDIH:ien tarjoamista palveluista uusien yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. SOHJO tarjosi loistavat puitteet tuoda esille eurooppalaisten innovaatiohubien palveluita ja mahdollisuuksia tukea yrityksiä digitalisaation tiellä.

”Sohjo oli loistava osoitus itä-suomalaisten toimijoiden innovatiivisuudesta ja yhteistyöhalukkuudesta. On hienoa nähdä, kuinka alueen yritykset ovat valmiita jakamaan ideoitaan ja tekemään yhteistyötä yhteisen menestyksen eteen. Myös kuntakentän aktiivinen rooli ansaitsee tulla mainituksi. Toivottavasti Sohjolla on turvattu tulevaisuus, sillä se tarjoaa arvokkaan foorumin verkostoitumiselle ja uusien ideoiden ja yhteistyön kehittämiselle”, toivoo Location Innovation Hubin viestintäpäällikkö Anniina Lundvall. 

SOHJO-tapahtuma huipentui Suden Suu -haasteeseen, missä startupit pääsivät esittelemään uusia innovaatioitaan sijoittajille.
White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts