Eurooppalaiset innovaatiokeskittymät nostavat pk-yritykset tekoälyaikaan

Euroopan komission tuoreen raportin mukaan digitaaliset innovaatiohubit ovat avainasemassa tekoälyn käyttöönotossa eurooppalaisissa yrityksissä. Suomessa toimii kaikkiaan neljä innovaatiohubia.

A blue flag of the European Union made up of geometric shapes an and on the background you can see tech and stock markets

Martti Asikainen, 23.4.2025

Nauha, jossa FAIR:in yhteistyökumppanien logot.

Euroopan komission tutkimuskeskuksen (JRC) tuoreen raportin mukaan Euroopan unionin digitaalisten innovaatiohubien verkosto on tavoittanut jo yli 200 000 yritystoimijaa noin 5 000 tapahtuman kautta. Syyskuuhun 2024 mennessä hubit ovat tarjonneet yli 18 000 erilaista palvelua yrityksille ympäri Eurooppaa.

EDIH-verkosto (eng. European Digital Innovation Hubs) kokoaa yhteen monipuolisen joukon julkisia ja yksityisiä toimijoita. Verkosto kattaa kaikkiaan jopa 2 355 erillistä organisaatiota, jotka toimivat 225 innovaatiohubissa kattaen lähes 90 prosenttia koko EU:sta. 

Tutkimuskeskuksen mukaan 90 prosenttia hubien kanssa yhteistyötä tehneistä yrityksistä on raportoinut mitattavissa olevaa kehitystä digitaalisessa kypsyydessään. Keskeisistä painopistealueista erityisesti tekoälyn käyttöönotto ja automaatio nousevat esiin merkittävinä innovaation ja kilpailukyvyn edistäjinä.

Yli 26 miljoonan euron pääomasijoitukset

Suomessa toimiva Finnish AI Region (FAIR) on yksi aktiivisista digimurroksen edistäjistä. FAIRin projektipäällikkö Solja Sulkusen mukaan innovaatiohubi on sitouttanut toimintaansa noin 1500 yritysedustajaa, joista yli 200 on rekisteröitynyt osaksi FAIRin ekosysteemiä.

Olemme tuottaneet tähän mennessä yli 230 räätälöityä palvelua yrityksille, ja mikä tärkeintä, ekosysteemiimme rekisteröidyt yritykset ovat onnistuneet keräämään ainakin 26 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa liiketoimintansa kehittämiseen, hän kertoo.

FAIRin kattava asiantuntijaverkosto tukee yrityksiä niin tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan kuin kyberturvallisuudenkin saralla. Sen tavoitteena on kasvattaa kotimaisten pk-yritysten kilpailukykyä sekä nopeuttaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.

Euroopan ja Suomen tie tekoälyn kärkeen

Euroopan komissio esitteli vastikään Tekoälyn maanosa -toimintasuunnitelman (eng. AI Continent Action Plan), jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta tekoälyn johtava maanosa. EU:n vahvuudeksi katsotaan tekoälykentän dynaamisuus – unionista löytyy niin huipputason yleiskäyttöisiä tekoälymalleja kuin erikoistuneita tekoälysovelluksiakin.

Suomi on tällä hetkellä yksi tekoälyn kärkimaista. Tämä käy ilmi Business Finlandin ja AI Finlandin aikaisemmin tänä vuonna julkaisemasta Finnish State of AI -julkaisusta, jonka mukaan Suomessa tehdään maailman johtavaa tekoälytutkimusta. Suomi profiloituu maailmalla myös laajan osaajapoolinsa ansioista, vaikka tekemistä vielä riittää.

Tekoälykehityksellä on myös valtion tuki. Suomen valtio teki vastikään merkittävän sijoituksen tutkimuskeskus ELLIS Institute Finlandiin, jonka syvällä ytimessä ovat tekoäly ja koneoppiminen. Instituutin toivotaan vievän kotimaista tutkimusta vielä pykälän korkeammalle ja helpottavan samalla kansainvälisen osaamisen kiinnittymistä Suomeen.

Innovaatiohubien rooli kasvaa

Euroopan komission toimintasuunnitelman mukaan yhtenä tavoitteena on kehittää työvoiman osaamista ja edistää tekoälyn käyttöönottoa jokaisella sektorilla. Alaa vauhdittavat tutkimus, kehittyvät teknologiat ja kukoistava start-up- ja scale-up-yritysten ekosysteemi, joiden tukena toimii FAIRin kaltaisia innovaatiohubeja.

Tutkimuskeskus JRC uskookin innovaatiohubien roolin kasvavan entisestään lähitulevaisuudessa. Myös Sulkunen näkee FAIRin tulevaisuuden valoisana. Kysyntä osoittaa jo nyt, että pk-yrityksissä on aito ja todellinen tarve korkean osaamisen ja matalan kynnyksen palveluille, joka kasvaa erityisesti taloudellisesti epävarmoina aikoina.

–  Nyt kun olemme luoneet hyvän pohjan toiminnallemme, ja tuloksiakin alkaa näkymään, on aika painaa kaasua, hän pohtii ja kutsuu kotimaiset yritykset mukaan yhteisiin kehittämistalkoisiin.

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, CSC:n, EIT Digitalin, KiraHubin, Haaga-Helia ja Metropolia ammattikorkeakoulujen sekä Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien muodostama FAIR-konsortio hakee rahoitusta myös tuleville vuosille. 

Lisää tietoa FAIRin palveluista löydät verkkosivuiltamme.

White logo of Finnish AI Region (FAIR EDIH). In is written FAIR - FINNISH AI REGION, EDIH
Euroopan unionin osarahoittama logo

Finnish AI Region
2022-2025.
Media contacts